25-11-17

Politie beschoten met alarmpistool en twee gewonden bij vrijwel gelijktijdige branden in Oostende

Interventie deze middag in Oostende met onze "A112".
 
24/11/2017 OOSTENDE - In Oostende heeft het kort na de middag op twee verschillende plaatsen gebrand. Daarbij is één zwaargewonde zijn gevallen. Een flatgebouw van zestien verdiepingen moest ontruimd worden. De bewoners werden opgevangen in de nabijgelegen bioscoop van Kinepolis.

Omstreeks 12.45 uur werd de brandweer een eerste keer opgeroepen voor een brand in het Royal Palace-gebouw, een flatgebouw van zestien verdiepingen op de zeedijk in Oostende. Drie korpsen, die van Oostende, Gistel en Middelkerke rukten uit. In een mum van tijd verspreidde de rook zich over het hele gebouw. Ook de liften waren defect. Oorzaak is wellicht een brand in een hoogspanningscabine in de kelder. Eandis is ter plaatse en bekijkt de situatie. In afwachting is er geen stroom in het gebouw.

De brandweer besloot meteen om het hele gebouw te ontruimen en het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd. De geëvacueerde bewoners, ongeveer twintig personen, zijn tijdelijk opgevangen in de Kinepolis-bioscoop tegenover het flatgebouw. Inmiddels is de situatie er onder controle.

Omstreeks 13.30 uur liep een tweede oproep binnen. Dit keer voor een brand in de Sint-Franciscusstraat. Een man had er zijn eigen woning in brand gestoken. Om te vermijden dat hij door de politie ontzet zou worden, schoot hij op de politie met een alarmpistool. Uiteindelijk kon hij toch gered worden, maar de man raakte zwaargewond en werd naar het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek overgebracht. Uit hetzelfde gebouw werden drie personen geëvacueerd. Een persoon raakte lichtgewond en moest naar het ziekenhuis. Zij kunnen minstens tijdelijk niet in het pand terecht. Ook café Borneo, de horecazaak ernaast, en de woning aan de andere kant, moesten ontruimd worden. De horecazaak zal vandaag de deuren niet meer openen omdat er te veel rookschade is. Omdat de brandweer al zo druk in de weer was op de zeedijk, werden de korpsen van De Haan, Middelkerke en zelfs dat van Oostkamp opgeroepen.(Nieuwsblad.be)

Site https://www.facebook.com/brandweerpost.dehaan/

IMG_20171124b.jpg

IMG_20171124a.jpg

18:51 Gepost door VDB | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-11-17

Villa verteerd door vlammen: wellicht werk van krakers

Interventie gisterenavond in Brugge met onze "Tango 106".
 
19/11/2017 BRUGGE - In de Malehoek in Sint-Kruis heeft een brand gisteravond een leegstaande koloniale villa in de as gelegd. Wellicht moet de verantwoordelijkheid bij krakers gezocht worden.

De zware brand werd pas opgemerkt toen de vlammen al door het dak sloegen. De rode vuurgloed en de enorme rookpluim waren vervolgens kilometers ver te zien. De brandweer van Brugge kon de situatie niet alleen de baas en riep meteen versterking in van ploegen uit Oostkamp en De Haan. Ook de brandweerpost uit Oostende leverde bijstand. De ploegen hadden nog de hele nacht werk om het vuur te blussen. Het pand is volledig verwoest.

De bewuste villa, gebouwd in 1934 en een gedeelde eigendom van de familie Coppieters, staat al sinds 2005 leeg. Gas of elektriciteit is er niet langer aangesloten. De brand werd dan ook wellicht veroorzaakt door krakers. “Ik heb de laatste jaren al dertig keer de politie gebeld om te melden dat er mensen in de villa zaten”, zegt Michel Memery, echtgenoot van een van de eigenaars. “De volledige inboedel werd al geplunderd.”(hln.be)

Site https://www.facebook.com/brandweerpost.dehaan/

763.jpg

10:46 Gepost door VDB | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Hinder door schouwbrand

15/11/2017 DE HAAN - De brandweer van De Haan is gisterenmiddag even voor 15 uur uitgerukt voor een schouwbrand in de Duindistellaan. Omdat de kans bestond dat de schouwbrand oversloeg naar het dak, met grotere gevolgen, kwam de post Blankenberge ondersteuning bieden. Uiteindelijk was de situatie wel snel onder controle en bleef de hinder beperkt tot een sterke rookontwikkeling. Grote schade was er niet. Er raakte niemand gewond. Mogelijk lag een verstopte schouw aan de oorzaak van het probleem.(hln.be)

Maandagavond hadden we ook al een schouwbrand in de Poseidonlaan. Hier was de schade veel groter omdat het vuur hier ook onder het dak zat.

Foto eigen archief.

Site https://www.facebook.com/brandweerpost.dehaan/

IMG_4537.JPG

10:40 Gepost door VDB | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-11-17

Interventie boom op rijdraad van de kusttram

16/11/2017 DE HAAN - Iets na 16u30 viel een boom op de rijdraad van de kusttram tussen de haltes Vosseslag & Zeepreventorium. Het tramverkeer lag uren volledig stil en er werden vervangbussen ingelegd. De brandweer van post De Haan kwam ter plaatse om de boom te verwijderen.

Site https://www.facebook.com/brandweerpost.dehaan/

IMG_3614cop.jpg

IMG_3619cop.jpg

IMG_3620cop.jpg

IMG_3625cop.jpg

IMG_3629cop.jpg

IMG_3631cop.jpg

IMG_3636cop.jpg

19:19 Gepost door VDB | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |