21-11-16

Rukwinden tot 115 km per uur

20/11/2016 DE KUST - De duinencross in Koksijde afgelast, de mountainbikerace op het strand van De Panne ingekort tot één ronde. Maar de hevige rukwinden gisteren veroorzaakten ook materiële schade. De brandweer kreeg honderden oproepen voor omgewaaide bomen en losgerukte dakpannen. Het 112-nummer was zelfs even overbezet.

Na uren en dagen met hevige regen was het gisteren vooral de wind die heel wat moeilijkheden veroorzaakte. Om 6 uur 's ochtends werden aan de kust de eerste rukwinden gesignaleerd. Er werden rukwinden tot 90 à 100 kilometer per uur voorspeld, maar de wind stak zelfs nog een tandje bij. Om 11 uur werd in Zeebrugge een rukwind van liefst 115 kilometer per uur geregistreerd. De gevolgen lieten niet lang op zich wachten: Bij de brandweerkazernes en in de 112-centrale stond de telefoon roodgloeiend. Er kwamen in enkele uren tijd meer dan 200 oproepen binnen.

Op een bepaald moment raakte de 112-lijn zelfs overbelast. "We hebben de mensen gevraagd om enkel nog 112 te bellen in geval van gevaarlijke of bedreigende situaties", laat directeur Erwin Hertens weten. "De wachttijden werden anders te lang."

De brandweerkorpsen in onze regio hadden de hele dag de handen vol. In 90 procent van de gevallen ging het om omgevallen bomen, afgerukte takken en weggewaaide stellingen en dakpannen. In Oostende alleen al kwamen ruim 70 oproepen binnen. De Alfons Pieterslaan werd afgesloten omdat twee torenkranen vervaarlijk wiegden in de wind. In de Kapellestraat moest de brandweer een dakgoot verwijderen. En in de Ringlaan kwam een deel van de dakisolatie van meubelwinkel De Olifant los. Een externe firma kwam dat probleem oplossen.(Hln.be)

Stormwind blaast Vlaamse Duinencross weg en teistert de regio

Overuren voor hulpdiensten aan de kust

Ook aan de kust was de eerste herfststorm meteen voelbaar. Met plaatselijke windpieken tot 100 kilometer per uur, overuren voor de hulpdiensten, en zand in de ogen van wandelaars tot gevolg.

In het straatbeeld lagen overal verkeersborden en dranghekken op de grond. In Oostende hadden de brandweer en de politie in de namiddag al meer dan 70 oproepen binnengekregen. “En we zijn nog bezig”, klonk het.

De Kapellebrug werd afgesloten omdat het dak van het huisje er dreigde weg te waaien, langs de Ringlaan versperden isolatieplaten, die los waren gekomen op het dak van meubelwinkel De Olifant, de rijbaan, en in de Kapellestraat kwam een deel van een dakgoot naar beneden. Een wandelaar had daarbij geluk. Het stuk dakgoot van bijna twee meter viel net naast hem neer.

Ook het brandweerkorps in Middelkerke draaide overuren. “We kregen een vijftigtal oproepen. Vooral typische zaken van stormschade, en omver gewaaide bomen en omheiningen”.

De brandweer van Gistel kreeg een twintigtal oproepen. In de Pieter Bortierlaan was een treurwilg deels op straat en deels in de voortuin van een woning terechtgekomen.

De brandweer van De Haan-Wenduine was ook met meerdere ploegen in de weer van 9u30 tot rond 15u30 met een twintigtal oproepen. Ze gingen ook de brandweer van Oostende een handje helpen in Bredene, die het aantal oproepen niet kon volgen.(Nieuwsblad.be) Foto DJ(Oostende).

c0d58d97-397d-46bc-8295-e54c5fdb76a6_web_scale_0.1021242_0.1021242__.jpg

09:54 Gepost door VDB | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.