24-06-16

Ook andere plaatsen in de regio kreunen onder noodweer

WEST- EN MIDDENKUST/OOSTKUST

22-23/06/2016 Ook andere plaatsen in de regio werden getroffen door het noodweer. Op sommige plekken viel tot veertig liter regenwater per vierkante meter.

Het slechte weer begon woensdagavond al. Fikse stortbuien, donder en bliksem teisterden de regio. Tijdens de EK-match Zweden-België werd een gezin uit het Oudenburgse Roksem opgeschrikt, toen een bliksemschicht insloeg op hun tuinhuis, waardoor een brandje ontstond.

Diezelfde avond liepen nog straten, kelders en panden onder. "We moesten onder meer uitrukken naar de koekjesfabriek van Jules Destrooper. Daar was het water in de bakruimte van de fabriek gelopen", zegt Guido Snick, commandant bij de brandweer van Lo-Reninge. De productie liep wat vertraging op, maar intussen draait de fabriek weer op volle toeren.

In de Vaarstraat in Bekegem konden de riolen de stroom water niet slikken. De brandweer legde zandzakjes om te vermijden dat de serres van het tuinbouwbedrijf van Luc Malfait zouden onderlopen. Het water werd naar een nabijgelegen beek gepompt.

Ter hoogte van Jabbeke stond de E40 kort na middernacht blank en pompten de pompiers van Oostkamp het water weg. Gistermorgen werd een gezin uit de Dorpsstraat in Adinkerke omstreeks half acht gewekt met een blikseminslag. Er zat een gat in het dak en er waren vlammen.

In Nieuwpoort dan weer stonden gisteren eigenaars van bungalows op Polderpark in de Kinderlaan letterlijk tot aan hun knieën in het water. "Telkens het zwaar regent, is het van dat. Wanneer zal dit eindelijk aan banden gelegd worden?", vraagt bewoner Noël Huart (58) uit Doornik zich af. Het water stroomt net niet binnen, gezien de bungalows iets hoger liggen. "De beek naast het park is te smal om al dat water weg te leiden. Het beheer is in handen van de provincie, maar voor een verbreding moeten eigenaars een stuk grond afstaan en daar wringt het schoentje", reageert wegenambtenaar Erwin Cloet van gemeente Nieuwpoort.

Ook de kantoren van voetbalclub KV Oostende in de Van Tyghemlaan kregen water binnen. "Er stond een centimeter water en er was een uur lang geen elektriciteit", weet persverantwoordelijke Bram Keirsebilck. Woensdagavond kregen enkele huizen in de Wijnendalestraat in het Diksmuidse Beerst ook water binnen omdat een naburige rivier buiten haar oevers was getreden. Nog die avond ondervond een boer uit de IJzerdijk in Kaaskerke schade aan de stallen door een hevige windstoot. Verder besliste burgemeester Lies Laridon (CD&V) nog om het Sunbeamfestival, voor Diksmuidse scholieren, om 20 uur te sluiten omwille van de ongunstige weersvoorspellingen. "We begrijpen dat dit geen prettige maatregel is, maar de veiligheid van onze scholieren primeert", legt burgemeester Laridon uit.

Een Brugs koppel is op het nippertje aan de verdrinkingsdood ontsnapt. Tijdens een hevig onweer raakte hun BMW vast in een ondergelopen tunnel langs de Kolvestraat in Brugge. Net voor de wagen volledig kopje onder ging, kon het koppel zich in veiligheid brengen. "Het scheelde geen haar of we waren dood", beseft bestuurder Karim Beldjelali.

Ook de wijk "het Vagevuur" in Zuienkerke kreeg er van langs. Hier kwam de brandweer van De Haan-Wenduine langs om verschillende kelders, die in zeer korte tijd waren ondergelopen, leeg te pompen(Hln.be)

8803820.jpeg

8803805.jpeg

23:28 Gepost door VDB | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.