31-05-16

700 militairen nemen Oostende in

Wegens het slechte weer gisteren geen boten, C-130's en helikopters in actie tijdens de militaire oefening Storm Tide III. Maar toch zijn liefst 700 soldaten vanuit de luchthaven en vanop de zeedijk het Oostendse centrum binnengetrokken. De soldaten namen onder meer het Konininginnehof en de Koninklijke stallingen in. Er werden schoten gelost, al ging het uiteraard om losse flodders.

Oostende als belegerde stad, de inwoners zijn het na de twee vorige oefeningen al wat gewoon, maar helemaal went het nooit. Wegens het slechte weer landden de militairen deze keer niet met C-130's en boten op de luchthaven en het strand. Ze werden er wel afgezet met bussen en trokken daarna richting centrum. Gisterenochtend nam onder meer een Britse eenheid de haven in. Ze vielen de leegstaande ferryterminal op de Churchillkaai binnen en neutraliseerden de vijand, zoals dat heet. Buiten werden nog enkele schoten gelost op de militairen die het vuur beantwoordden. Enkele militairen geraakten 'gewond' en moesten geëvacueerd worden. Het tweede Bataljon Commando trok dan weer te voet vanuit de luchthaven naar de stad om verschillende gebouwen in te nemen, zoals het Konininginnehof, de Koninklijke stallingen, het stadhuis en de visserijschool.

Om het even waar en wanneer

In totaal waren er 700 militairen betrokken bij de oefening. "Bedoeling is om de militairen van de Lichte Brigade te trainen op de repatriëring van landgenoten in het buitenland. Defensie heeft permanent militairen stand-by om burgers te evacueren, om het even waar ter wereld, om het even wanneer. Het is een situatie die gelukkig niet veel voorkomt, maar het is een kerntaak van de Lichte Brigade. Dus we moeten erop voorbereid zijn. Daarom is het belangrijk dat we om de twee jaar kunnen trainen op burgerterrein", licht majoor Cédric Billiet toe.

Vlotte communicatie

De militairen oefenen onder meer de inname van de haven en de luchthaven, zodat er twee opties zijn om burgers weg te voeren. In de stad stellen ze zogenaamde receptiepunten op. Daar worden burgers opgevangen voor ze geëvacueerd worden. Er zijn zowel militairen van België, Groot-Brittannië, Duitsland als Nederland bij de oefening betrokken. "Het is belangrijk om de verschillende landen op elkaar af te stemmen. Er zijn bijvoorbeeld grote verschillen met het materiaal waarmee de Britten en de Nederlanders werken. Ook communicatie is een belangrijke factor. In dergelijke situaties zijn er vaak veel nationaliteiten die samenwerken, dus alles moet vlot verlopen."

Vanaf vandaag worden een tweehonderdtal burgers geëvacueerd. "Zij moeten zich melden op een veilige locatie, zoals de Koninklijke stallingen. Van daaruit worden ze te voet begeleid naar de haven. Ze worden met zodiacs en andere boten naar het Nederlandse marineschip de Rotterdam gebracht om via de luchthaven van Oostende met C-130's naar de luchthaven van Koksijde te vliegen", zegt Billiet. De oefening verplaatst zich later in de week nog naar Kortrijk, Harelbeke, Blankenberge en Zeebrugge. Donderdag is er normaal gezien een amfibische aanval op de haven. Ook dat belooft spectaculair te worden.(Hln.be)

8708991.jpeg

11:46 Gepost door VDB | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.