06/2010

Ga naar Galerij

06/2010

03 juni 2010
OOSTENDE - Bij het recyclagebedrijf Metco Recycling op het industrieterrein langs het kanaal in Oostende heeft gisternamiddag een bijzonder hevige brand gewoed. Een grote berg afval naast het bedrijf vatte spontaan vuur. Verschillende brandweerkorpsen waren uren in de weer om het vuur te blussen. De productie van het bedrijf komt niet het gedrang.
Het bedrijf Metco Recycling is gelegen in de Pottenbakkersstraat langs het kanaal Oostende-Brugge, vlak achter de beschutte werkplaats Oesterbank. Honderden ton afval, dat opgestapeld lag naast het bedrijf, vatte rond 15 uur vuur. De zwarte rookpluim was kilometersver te zien, tot zelfs in Torhout en Veurne. “Het afval bestond uit onder meer plastic, rubber, metaal en glas”, zegt brandweercommandant Jef Decloedt van Oostende. “We hebben onmiddellijk versterking gevraagd van de civiele bescherming. Zij beschikken over dikkere slangen zodat we zeker genoeg water hadden om te blussen. Ook de brandweer van Gistel en Middelkerke kwam met extra water.” De brand ontstond vermoedelijk door zelfontbranding. Het is bijzonder moeilijk om afval volledig te blussen. De brandweer moest dan ook nog de hele nacht en morgen nablussen.
Omdat het in eerste instantie onduidelijk was of de rook al of niet giftig was, werd aan de bewoners van de achterliggende wijk Conterdam gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden. “We wilden geen risico nemen”, zegt burgemeester Jean Vandecasteele. “In die wijk wonen 7.000 mensen. Ook het treinverkeer lag eventjes stil. Gelukkig bleek de rook niet giftig en is er geen schade aan het bedrijf.” Bij het recyclagebedrijf Metco Recyling, dat ongeveer drie jaar in Oostende gevestigd is, werken 28 mensen. Vandaag kunnen de normale activiteiten gewoon weer herstart worden.