01/2010

Ga naar Galerij

01/2010

04 januari 2010
BREDENE - In de Noord-Edestraat in Bredene werd op maandag 4 januari 2010 een huis onbewoonbaar verklaard na een zware brand. Een gezin met vier kinderen staat daardoor op straat. “Ons huis is helemaal vernield. We weten nog niet waar we naartoe kunnen”, snikte bewoner Fouad Duraid terwijl de brandweer nog aan het nablussen was.
Het vuur ontstond iets voor 15 uur op de benedenverdieping van het huis, maar breidde heel snel uit. “Toen de eerste brandweerwagen aankwam, was het al een verloren zaak”, zegt brandweerluitenant Danny Tytgat van de Oostendse brandweer. “Het was uitslaande brand. Ook boven sloegen de vlammen al door de ruiten.” Zowel de beneden- als de bovenverdieping met slaapkamers zijn volledig uitgebrand.”
In het huis woont Fouad Duraid samen met zijn vrouw en zijn vier kinderen Christina (16), Valentina (14), Marelina (12) en Marcos (8). Niemand van hen was thuis toen de brand uitbrak. De kinderen zaten op school. “Enkel de oom van mijn vrouw was in de woning”, zegt Fouad Duraid. “Hij heeft het vuur opgemerkt en is kunnen vluchten. Hij heeft bij de buren aangeklopt om hulp te zoeken, maar er bleek niemand thuis.” Uiteindelijk kon een overbuur de brandweer verwittigen. Een andere buur kon hun hondje redden dat intussen het huis was uitgerend. “Ik was in de Mediamarkt in Oostende toen ik plots telefoon kreeg dat mijn huis in brand stond”, zegt Fouad. “Ik was helemaal in paniek en ben direct naar huis gereden. In mijn haast heb ik nog een ongeval gehad met mijn wagen, gelukkig enkel met blikschade.” Toen Fouad zijn brandende huis zag, barstte hij in tranen uit. Hij werd getroost door zijn buren. “Het is verschrikkelijk wat gebeurd is, maar gelukkig raakte niemand gewond”, klonk het.
Fouad is van origine Irakees, maar woont al meer dan 15 jaar in België. Waar het getroffen gezin terecht moet, wist Fouad gisteravond nog niet te vertellen. Het uitgebrande huis is een woning van de sociale huisvestingsmaatschappij de Oostendse haard. De precieze oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar volgens de politie zou het vuur accidenteel ontstaan zijn.